Kabouterkoning Kyrië
Lang geleden leefde er in de Kempen een geheimzinnig kaboutervolk. Deze kleine wezens waren goed voor mens en dier, maar lieten zich nooit aan de mensen zien. Alleen ‘s avonds, in het donker, kwamen ze tevoorschijn. Dan hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Timmeren, bakken, ploegen, niets was de kabouters te gek. Als je ze maar met rust liet. Want anders volgde er een straf! Ga op pad en treed in de voetsporen van de Kempische Kabouterkes, maar wees gewaarschuwd…
Elke avond, zodra de klok tien uur slaat en de Kempenaren hu…
Lang geleden leefde er in de Kempen een geheimzinnig kaboutervolk. Deze kleine wezens waren goed voor mens en dier, maar lieten zich nooit aan de mensen zien. Alleen ‘s avonds, in het donker, kwamen ze tevoorschijn. Dan hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Timmeren, bakken, ploegen, niets was de kabouters te gek. Als je ze maar met rust liet. Want anders volgde er een straf! Ga op pad en treed in de voetsporen van de Kempische Kabouterkes, maar wees gewaarschuwd…
Elke avond, zodra de klok tien uur slaat en de Kempenaren hun olielampen doven, komen de kabouters naar buiten. Dan kloppen ze op alle ramen en deuren. “Iedereen naar bed!” En verzetten zij bergen werk. Zo helpen ze de kaasboer met zijn kaasrecept en de molenaar met het malen van al het Kempische graan. Bij het gloren van de dag keren de kabouters terug naar huis. Naar de Kabouterberg , om te slapen. Of naar Landgoed Ten Vorsel, om te genieten van de prachtige natuur.
Jarenlang is alles koek en ei in de Kempen. De kabouters genieten van hun afgeschermde leven. En de Kempenaren van de welkome hulp. Totdat op een dag een boer uit de Kempen té nieuwsgierig wordt. “Wie verzet toch al die bergen werk in de nacht?” Hij besluit om ’s nachts stiekem op te blijven en op onderzoek uit te gaan.
Het is middernacht. De boer staat op. In zijn schuur hoort hij het geluid van kleine, snelle voetstapjes. Stiekem gluurt hij door het sleutelgat naar binnen. Nog voordat hij iets kan zien, krijgt hij een sleutel in zijn oog. “Auw!”, schreeuwt de boer in paniek. Hij is op slag halfblind. En de kabouters? Die besluiten hem nooit meer te helpen…
Teleurgesteld druipen de kabouters af. Terug naar het kabouterdorp, met als middelpunt het paleis van kabouterkoning Kyrië: een eeuwenoude kabouterboom. Helaas is de boom al een tijdje ziek. Daarom besluit Kyrië op zoek te gaan naar helende kruiden. Alles om zijn boom weer beter te maken.
Ondertussen is de halfblinde boer de wanhoop nabij. “Ik was zo gewend aan de hulp van de kabouters. Ik weet nu niet meer hoe ik mijn boerderij draaiende moet houden.” Om eten op tafel te krijgen, besluit de boer te gaan jagen. Hij pakt zijn spullen en loopt naar de omliggende heides (4), (5).
In het hoge gras ziet hij iets bewegen. “Geweldig, een Korhoen!” De boer mikt en schiet. Maar zodra hij dichterbij komt, blijkt dat hij iets anders heeft geraakt. Het is kabouterkoning Kyrië! Nu weet de boer zéker dat kabouters bestaan. Maar… hij kent ook goed de wraak van het kaboutervolk. Snel slaat hij op de vlucht. “Ik kom hier nooit meer terug!”
Die avond merken de kabouters dat hun koning is verdwenen. “Dat nieuws moeten we snel verspreiden.” Ze laten overal pannenkoeken en andere lekkernijen achter. Zodra een Kempenaar het lekkers vindt, hoort hij gefluister: “Ga naar huis en vertel iedereen dat kabouterkoning Kyrië is verdwenen!” Zo gaat het nieuws als een lopend vuurtje door de Kempen.
Roep zo hard als je kunt: ‘Kabouterkoning Kyrië is verdwenen!’ Wie weet krijg jij dan ook wat lekkers.
Tot hun grote verdriet vinden de kabouters hun koning niet meer terug. Een paar dagen later zien de Kempenaren een grote stofwolk over de heide trekken. Sindsdien zijn de Kabouterkes verdwenen. En niemand weet waar ze zijn. Als aandenken lieten de kabouters een standbeeld van Kabouterkoning Kyrië achter. Dat herinnert de Kempenaren eraan dat zij, net zoals de kabouters, goed, gemoedelijk en hulpvaardig moeten zijn. Want pas dan keren de kabouters terug. Of zouden ze al terug zijn? Neem snel eens een kijkje op de speelplekken waar de kabouters zo dol op zijn. Misschien zie je er nog wel één.
Stap van de fiets en ontdek…
Stap hier en daar zeker ook even af om de prachtige omgeving te ontdekken. In het bruisende centrum van Bladel ontvangen de vele restaurants, terrassen en winkels je met open armen. Maak ook kennis met de vele prachtige natuur en landerijen die je tijdens je fietstocht tegenkomt.
Fietsknooppunten
Volg de route van knooppunt naar knooppunt via de herkenbare fietsknooppuntborden. Je fietst eenvoudigweg van nummer naar nummer. Op bordjes die langs de kant van de weg staan, vind je de cijfers van de knooppunten. Pijlen wijzen je vervolgens de weg naar het door jou gekozen nummer.
Meldpunt routes
Klopt er iets niet aan de bewegwijzering of de route? Meld dit via het Meldpunt knooppuntroutes Brabant. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).
Dit ga je zien
Achterste Hoef Recreatiepark
Recreatiepark Achterste HoefTroprijt 10
5531 NA Bladel
- 13
- 81
- 89
- 09
- 09
- 09
- 11
- 12
- 16
- 02
- 15
- 14
- 91
- 71
- 13